Haiku trouvé

In de vorige blog had ik het over de haiku als een objet trouvé: schoonheid die uit zijn normale context of decor wordt gehaald en getoond wordt in een dichtvorm van 12 tot 17 lettergrepen.

En dan zou je bij wijze van experiment nog een stap verder kunnen gaan en bekijken of je haiku’s kunt maken die letterlijk haiku trouvé zijn, net zoals een objet trouvé: uit hun context gehaalde woorden of zinnen, die je in de vorm van een haiku noteert. Dus een volledige haiku maken met zo goed als integrale, gevonden stukjes tekst van één bepaald voorwerp, zonder dat je er als auteur nog veel (zo mogelijk niets) aan toevoegt. En dan zien of de haiku iets zegt, iets laat zien, een andere kijk geeft op de dingen, leuk is, mooi klinkt.

 

Hierbij alvast al één voorbeeld van zo’n haiku trouvé:

Toscaanse carré.
Met zongedroogde tomaat.
Veggie creations.

— Geert De KockereCarré