Playtime!

Haiku is een op zich volkse vorm van poëze. Tenminste: de haiku kent zijn ontstaan midden in het leven, tussen de mensen, is van de mensen, is van het volk. In Japan is het zelfs een vorm van spel tijdens feesten. Zoals wij soms aan het kaarten gaan. De belangrijkste gast mag dan de openingshaiku schrijven, waarna de gastheer een ‘vervolg’ verzint van 2 regels van 7 lettergrepen. En dan, in volgorde van belangrijkheid, mogen de andere gasten verderschrijven: weer een vers van 5-7-5, gevolgd door eentje van 7-7. Enzoverder. Zo ontstaan tijdens die feesten soms ellenlange kettingverzen van honderden verzen. Misschien ook een idee voor een familiefeest hier?

door Geert De Kockere

In het HAIKULAB van de HAIKUFAB ontwikkelde ik een ander soort spel met de haiku: van 3.000 van mijn haiku’s gooide ik alle eerste regels, alle tweede regels en alle derde regels door elkaar. En met dat allegaartje kun je zelf op zoek gaan naar één zinvolle, ernstige of grappige, nieuwe haiku. Door op de regels te blijven klikken, waardoor je telkens een andere regel krijgt.

Het is niet alleen een leuk spel, het is ook een goeie oefening in poëzie leren aanvoelen. Zeker voor kinderen en jongeren. Je moet telkens als het ware beslissen of het geheel, je nieuw gevormde haiku, wel of niet poëtisch aanvoelt.

Je vindt het spel in het Huis van de haiku: www.huisvandehaiku.com. Onder de verdieping van de PRODUCTIES: een pionnetje in een cirkeltje. Klik erop en klik dan op de drie regels tot je iets leuks hebt gemaakt.

Je kunt er ook een hele haikusequens mee maken. Zoals de haikusequens over vader hieronder bijvoorbeeld.

Happy playtime!