De Haikublender

In het HAIKULAB en de HAIKUFAB ontwikkelden en produceerden we de Haikublender. Niet om haiku’s tot pulp te herleiden, maar om nieuwe haiku’s te maken met reeds bestaande regels. Door die regels dooreen te mengelen, to blend in het Engels.

door Geert De Kockere

Het idee ontstond doordat ik op zoek was naar een manier om kinderen, jongeren en volwassenen te laten aanvoelen wat poëzie is en hoe poëzie werkt. Niet door ze meteen zelf iets te laten schrijven, maar door ze dingen te laten lezen, die lukraak door een computer werd gegenereerd en waarvan de lezer dan moest aanvoelen of het zinvol was en misschien zelfs poëtisch. Uit rare taalkronkels spreekt soms immers meer poëzie dan uit doodgewone zinnen.

Zo kwam ik op het idee om van bestaande haiku’s de computer willekeurig een eerste regel uit een haiku te laten geven, gevolgd door een willekeurige tweede regel, gevolgd door een willekeurige derde regel. Zo ontstaat dan technisch gezien een nieuwe haiku. Maar heeft hij zin? En is hij poëtisch? Op die manier kan de lezer leren aanvoelen wat taalkundig werkt en wat niet. Kortom: de blend heeft vooral als doel om poëzie te leren aanvoelen, met het oog om zelf beter poëzie te leren schrijven of om poëzie fijner, dieper te leren lezen. Het is dus een voorbereidende oefening op het beter schrijven of lezen.

18.000 REGELS

Vervolgens knutselde ik in de HAIKUFAB een virtuele blender in elkaar. In de vorm van een webpagina in het Huis van de Haiku die voor iedereen toegankelijk is. Ik programmeerde de blender letterlijk om mijn inmiddels meer dan 6.000 haiku’s te mengelen. In totaal beschikte ik zo over meer dan 18.000 regels om lukraak in de blender te gooien en de lezer naar hartelust en taalgevoel te laten blenden: 6.000 eerste regels en evenveel tweede en derde regels. Door op de webpagina op de regels te klikken, gooi je telkens een andere eerste, tweede of derde regel in de blender en kun je ze op die manier zelf mengelen. Op zoek naar een mooie en vooral poëtisch blend.

Tegelijk is het een leuk speeltje om nieuwe haiku’s te maken. Er komen soms heel verrassende en mooie resultaten uit. Dat idee van spelen met taal sluit trouwens mooi aan bij het oorspronkelijke idee van haiku: een volksvermaak. Laat de blender dus maar draaien en vermaak je met taal! De blender heeft trouwens een ecolabel: hij verbruikt enkel de energie van je computer.

De Haikublender vind je hier: www.huisvandehaiku.com/Haikublender. Happy blending!