De Haikubriks

Naast de Haikublender voor volwassenen hebben we in de HAIKUFAB nu ook een soortgelijk spel ontwikkeld voor kinderen. Maar omdat een blender nogal gevaarlijk speelgoed is, maakten we er Haikubriks van.

Voortaan kunnen in het Huis van de Haiku ook kinderen spelen met de regels van (kinder)haiku’s. Het is een leuk spel om te leren aanvoelen hoe poëzie werkt en wat mooi is en wat niet. Of wat inhoudelijk of taalkundig bij elkaar past en wat niet. Dat is een boeiende taaloefening en vooral ook een oefening in taalgevoel.

Via de Haikubriks kunnen kinderen dus online nieuwe haiku’s vormen door een willekeurige eerste regel uit alle haiku’s voor kinderen van Geert De Kockere (meer dan 500) te combineren met een willekeurige tweede en derde regel. Zo krijg je soms absurde gehelen, maar soms ook mooie, nieuwe haiku’s.

Boeiend is bijvoorbeeld ook om twee keurige regels te leggen en dan voortdurend op zoek te gaan naar een andere, passende derde regel. Zo maak je van hetzelfde idee, van hetzelfde onderwerp, telkens een nieuwe variatie en dus een andere haiku. En dan zou je samen kunnen bespreken welke versie de mooiste is en waarom. Een bijzonder boeiende ‘les’ in poëzie én spreken tegelijk.

De Haikubriks vind je hier: www.huisvandehaiku.com/Haikubriks.